Propolis i virusne bolesti

Medicina za sada još nema uspješnih lijekova za mnoge virusne bolesti. U borbi protiv virusa najbolje rezultate postiže primjenom profilaktičkih postupaka, prije svega vakcinacijom.

Dobra iskustva s propolisom kod najčešćih virusnih bolesti (prehlada, gripa), pridonijela su ispitivanju njegovog utjecaja na različite viruse. Istraživanja nedvojbeno ukazuju da ima posredni i neposredni učinak - direktno protuvirusno djelovanje i indirektno poticanje specifične imunološke obrane.

Neposredni protuvirusni učinak zasniva se na djelovanju kod DNK virusa. Kod nekih vrsta (Herpes simpleks, influenza, Herpes genitalis, Herpes zoster, velike boginje, reo-virus i dr.), spriječava njegovu replikaciju, odnosno razmnožavanje unutar stanice i smanjuje DNK sintezu što se manifestira u smanjenju virusne aktivnosti. Kod nekih onkogenih virusa spriječava pretvaranje zdravih u kancerogene stanice tako da razgrađuje njihov DNK (fragmentacija), a istovremeno pokreće mehanizam apoptoze, odnosno smrt transformirane stanice.
Osnova posrednog djelovanja je specifično jačanje imunološkog sustava što se vidi u povećanju broja limfocita i protutijela kao odgovor na virusne infekcije. Zanimljivo je da vakcina (oslabljeni virusi) u kombinaciji s propolisom snažnije podiže imunološku obranu od same vakcine .

Kliničko ispitivanje pokazalo je brže ozdravljenje kod genitalnog herpesa u muškaraca i žena lokalnom primjenom masti s tvarima iz propolisa, nego s lijekom acyclovir . Kod virusa prehlade uzimanjem propolisa se 2,5 puta vrijeme do ozdravljenja ubrza .

Copyright (c) 2009. Megamin Med d.o.o. Sva pravi pridržana.
Megamin Med d.o.o. IV Vrbik 3, 10000 Zagreb
 
web dizajn iDEAstudio