Vitamini, minerali i enzimi u matičnoj mlječi
Vitamini |
mg u 1 g svježe m. mliječi (Begler) |
B1-tiamin |
1,2-18,0 |
B2-riboflavin |
6,8-28,8 |
B6-piridoksin |
8,0-10,0 |
B12 |
-- |
Niacin |
60,0-105,0 |
PP-nikotinska kiselina |
48,0-125,0 |
Pantotenska kiselina |
89,0-511,0 |
Folna kiselina |
0,16-0,5 |
Biotin |
60,0-105,0 |
Inozitol |
78,0-150,0 |
Acetilholin |
0,8-1,2 |
Glukoza i fruktoza su glavni predstavnici šećera u matičnoj mliječi. To su reducirani šećeri koje stanice mogu direktno primiti i koristiti kao energetsku hranu. U tom slučaju stanice ne troše dragocjeni inzulin kao što je to slučaj sa saharozom. Dokazano je da matična mliječ sadrži i druge šećere u manjim količinama kao što su riboze, maltoze i gentibioze.
Matična mliječ je jedna od rijetkih prirodnih namirnica koja sadrži čist acetilholin (0,3 do 1,2 mg/g), neurotransmiter koji omogućava prijenos impulsa između živaca. Ona sadrži i holin koji je razgradni produkt acetilholina.
Matična mliječ je bogata mineralima. U njoj su prisutni svi važni mikro i makro-elementi. Sadrži kalij, natrij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, sumpor, kobalt, krom, bizmut i bakar.
U mliječi se nalaze i enzimi (amilaza, invertaza, katalaza, kisela fosfataza i dr.), neuroprijenosnici (acetilkolin i kolin) i spolni hormoni (estradiol, testosteron, progesteron).